Elda rätt

Elda rätt - Stovex

Elda rätt, och få ut maximal effekt av din kamin.

När du tänder upp i din eldstad är det viktigt att följa några grundläggande principer för att elda säkert, effektivt och miljövänligt. Här är våra råd för att maximera värmeutbytet från veden samtidigt som du minimerar negativa påverkningar.

1. Eldningsinstruktioner och rätt tilluft: Alla moderna eldstäder kommer med tillhörande eldningsinstruktioner. Det är viktigt att ni följer dom.
Se även till att elden får tillräckligt med tilluft för att undvika att den pyr. Vid dåligt skorstensdrag eller inrykning, kontrollera eventuell mekanisk frånluft såsom köksfläkten eller FTX system.Vid behov, öppna ett fönster eller dörr vid uppstart för extra tilluft i rummet. 

2. Använd torr ved: Använd alltid lagom torr ved. Fuktig ved ger en dålig förbränning och kan skapa tjära. Det kan även orsaka dålig lukt och störa grannarna. Röken från bra ved bör vara ljus, klar och genomskinlig, inte gul eller svart. Fukthalten i veden bör inte överstiga 20 procent.

3. Elda med måtta: Håll koll på vedmängden och undvik överdriven eldning.  Överanvändning kan överhetta skorstenen och öka brandrisken. Överskrid aldrig 2–3 kilo ved per timme och elda inte längre än 3-4 timmar i sträck. En tumregel är att låta eldstaden svalna lika länge som du eldat, innan du eldar igen.

4. Sota regelbundet
Sotning av eldstaden är viktigt. Det skall ske minst vart tredje år om ni trivseleldar, och varje år om ni använder kaminen som värmekälla. Slarva inte med sotningen, en skorsten med kraftig sotbeläggning fungerar sämre och riskerna för sotbrand ökar. 

 

Stockholms brandförsvar berättar även utförligt på sin hemsida vad ni kan tänka på för att elda rätt i er kamin
https://www.storstockholm.brand.se/kunskapsartiklar/elda-ratt-i-din-eldstad/

Läs nästa

Rengöring av kaminglas - Stovex
Aduro kaminer - Stovex

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.