Vanliga frågor
Vanliga frågor - Kaminer
Vilken kaminmodell passar mitt hus?
För att välja rätt kamin till ditt hus behöver vi först förstå vilka behov och förutsättningar ni har. För att göra det behöver vi veta hur kaminen ska placeras, hur stort huset är, vilken stil på kamin ni tittar efter, och vad för övrig uppvärmning ni har i huset. Dessa parametrar styr vilken kamin som passar ditt hus bäst.
Vad händer om jag väljer en kamin utan tilluft?
En kamin utan tilluft, eller friskluft utifrån använder sig utav rummets luft vid eldning. Det behöver inte vara ett problem, så länge huset inte är väldigt tätt eller har ett kraftigt ventilationssystem som konkurrerar med kaminen. Väldigt förenklat, kan man säga att en kamin utan tilluft kan användas i äldre hus utan mekanisk ventilation men bör undvikas i nyare täta hus eller i hus med mekanisk ventilation.
Varför blir rutan sotig på kaminen?
Det finns många anledningar till att rutan på kaminen kan bli sotig. Dom vanligaste anledningarna är: Fuktig eller kall ved, dålig tillförsel av syre, för lite ved vid uppstart, dåligt skorstensdrag. Gemensamt för anledningarna är att det inte har med kaminen att göra, en kamin kan inte sota av sig själv om det brinner rent i den.
Hur stort behöver golvskyddet vara?
Golvskyddet till en sluten eldstad skall vara minst 30 cm framför, och 10cm på sidor om öppningsbar lucka. Köper ni ett standardgolvskydd kommer det oftast vara något större.
Vad händer om sotaren inte godkänner min kamin?
Kaminer ni kan köpa ifrån oss är enbart godkända produkter som håller alla aktuella bestämmelser och lagar.Om sotaren inte godkänner installationen har installationsanvisningarna frångåtts på något sätt. Det som händer då är att sotaren ger nedslag på besiktningen, ni får åtgärda detta, och sedan beställa en ombesiktning. Precis som vid en besiktning utav bilen. Viktigt är att inte ta eldstaden i bruk innan sotaren gjort om besiktningen med godkänt resultat.
Behöver jag anmäla till kommunen för att montera ny kamin?
Ja, nyinstallation av kaminer skall alltid anmälas till kommunen. Det räcker normalt med en anmälan, dvs inget bygglov. Undantag är när skorstenen går längs fasaden, då krävs bygglov eftersom det klassas som en fasadförändring.
Behöver jag anmäla till kommunen för att byta ut befintlig kamin?
Som regel krävs alltid en anmälan till kommunen. Dock skiljer sig kommunerna från varandra när det kommer till byte av eldstad. Vissa menar på att om ni byter kamin mot en likvärdig eldstad krävs ingen anmälan, medan andra alltid kräver detta. Rådfråga alltid er kommun om ni är osäkra på vad som gäller hos er.
Vanliga frågor - Skorsten
Vad är skillnaden på olika skorstensmärken?
Dom allra flesta skorstensmärken påminner väldigt mycket om varandra, med vissa detaljskillnader. Bofill, den skorsten vi säljer absolut mest utav är exempelvis en skorsten helt utan övergångar och med en smalare ytterdiameter än andra märken. Schiedel, som är europas största leverantör av skorsten har mycket smarta lösningar bla en tilluftsskorsten som gör att den
Vilken garanti lämnar ni på skorsten?
Vi lämnar 20års garanti på Bofill skorsten, och 10 år på Schiedel. Mer om garantivillkoren kan ni hitta här:
Vad är skillnad på hel och halvisolerad skorsten?
Skillnaden på hel och halvisolerad skorsten är tjockleken på isoleringen mellan innerröret och ytterröret på skorstenen. En halvisolerad skorsten ska enbart monteras i rummet kaminen står i, därefter övergår skorstenen till helisolerad.
Detta gäller dock inte Bofill, som är godkänd att montera utan övergångar i hela skorstenslängden.
Måste jag ha helisolerad skorsten om jag har brandisolering på vinden?
Ja, om ni använder ett skorstensystem som har hel/helsiolerad skorsten ska den halvisolerade skorstenen enbart monteras i kaminrummet. Vill ni slippa övergångar och få ett smalare rör hela vägen, bör ni titta in vår skorsten Bofill.
Vad kostar skorsten?
Skorstenens totalpris varierar beroende på vad det är för tillbehör ni behöver. Men som regel kan man utgå ifrån ca 1600kr per meter för Bofill, och 2800kr per meter för tilluftsskorsten från Schiedel
Vilken huv ska jag ha på taket?
Har ni pannor, papp eller korrugerad plåt på taket rekommenderar vi en fyrkantshuv. Har ni ett falsat plåttak, eller ett klicktag rekommenderar vi att ni låter en plåtslagare tillverka huven på plats. Det går även att köpa vår färdiga fyrkantshuv, men låta plåtslagaren täta mot denna. Rådgör med plåtslagaren ni ska använda innan ni fattar beslut.
Är det några nackdelar med skorsten på fasad?
När skorstenen monteras på fasad, räknas det som en fasadförändring. Detta medför att det krävs ett bygglov för att få installera skorsten på fasaden.Utöver det är en skorsten monterad på fasaden generellt något mer ”trögeldad” detta pga skorstenen konstant blir nerkyld, och det sitter en 90 gradig böj i skorstensbotten.
Vanliga frågor - Allmänt
Är det svårt att montera kamin med skorsten själv?
Att montera en skorsten själv är oftast betydligt mycket enklare än man tror. Är ni lite händiga är detta ingen match för er. Läs monteringsanvisningarna noggrant, och se till att ha allt material på plats innan ni startar installationen. Känner ni er osäkra kring vilka regler som gäller kan ni alltid rådfråga sotaren i er kommun, eller köpa till vår tjänst ”kaminhjälpen”
Vad behöver man för att montera en kamin med stålskorsten?
Alla kamininstallationer ser självklart olika ut beroende på förutsättningarna i ert hus, om kaminen ska monteras med en ny stålskorsten, eller anslutas mot en befintlig murad skorsten. Men oftast behöver ni för en stålskorsten:
- Lod / Punktlaser
- Vinkelslip / Plåtsax
- Sticksåg / Tigersåg
- Vattenpass
- Skruvdragare
Får man montera kamin själv?
Det finns inga regler eller bestämmelser som säger att du inte får montera din kamin eller själv. Faktum är att det inte finns några certifieringar som krävs för installatörer av eldstäder och skorstenar. Det som däremot är ett krav är att ni låter installationen besiktigas innan den tas i bruk.
Gäller försäkringen om man monterar en kamin själv?
Absolut! Så länge installationen är fackmannamässigt utförd, och därmed går igenom besiktningen gäller försäkringar precis som om ett företag hade installerat kaminen.
Hur påverkas garantier på kaminer och skorstenar om jag monterar själv?
Kaminen och skorstenens garanti gäller så länge installationen är utförd enligt anvisningar, anläggningen är besiktigad med godkänt resultat innan användning, och felen på produkten inte uppstått pga handhavandefel. Det är således ingen skillnad på om du själv eller ett företag gjort installationen, förutsatt att ovan följts.
Vad är de vanligaste felen man gör vid kaminmontering?
Det vanligaste felet är att frångå installationsanvisningarna, eller glömmer att ta reda på vilka regler som gäller för brännbara material. En vanlig miss är att tro att exempelvis dubbel gipsskiva på en träregel klassas som icke brännbart material, detta är alltså fel. För att kamin ska få placeras med avstånd som mot en icke brännbar vägg ska väggen vara i minst klass EI-60. Det uppnås exempelvis genom 5cm kalciumsilikat, 7,5cm lättbetong, 9cm leca eller 12cm tegel.
Vad räknas som icke brännbart material / brandvägg vid kamininstallation?
För att kamin ska få placeras med avstånd som mot en icke brännbar vägg ska väggen vara i minst klass EI-60. Det uppnås exempelvis genom 5cm kalciumsilikat, 7,5cm lättbetong, 9cm leca eller 12cm tegel. Absolut smidigast och vanligast är att såga till en 5cm kalciumsilikatskiva och sedan spackla/måla denna för att få den att smälta ihop med väggen.
Bidrar ni med support om det behövs hjälp vid installationen?
Självklart kan vi göra det! Vi har monterat över tusen kaminer och delar gärna med oss av vår kunskap. Boka det paket ni känner för via kaminhjälpen.
Har ni några samarbetspartners som kan utföra installationen åt oss?
Absolut! Vi har många duktiga partners och återförsäljare runtom i hela landet. Skicka ett mail till oss så kopplar vi ihop er med rätt företag för ert projekt.
Hur lång tid tar det att montera en kamin och skorsten?
För någon som monterar kaminer till vardags tar installationen en arbetsdag att genomföra. Är det första gången kan det ta något längre tid. Allt beror naturligtvis på hur väl förberedda ni är, och vilka förutsättningar ni har.