Minimera rökspridning vid eldning

Minimera rökspridning vid eldning - Stovex
När bygganmälan är godkänd, kaminen är installerad och sotaren har godkänt allt är det äntligen dags för det bästa: att få elda i er eldstad! 
Vi har samlat ett par punkter som vi rekommenderar att ni tänker på vid er vid eldning!
- Använd bara torr ved, som förvarats inomhus så den inte är kall vid uppstart. Veden skall vara kluven, och gärna i varierande storlek. Lite grövre som kan användas i botten, och lite finare kluven som kan användas på toppen.
- Ställ tilluftspjället på maximalt öppet. Ställ eventuellt mekaniskt ventilationssystemet på läge för uppstart av kamin, eller se till att öppna ett fönster / dörr någon minut innan om det är så att ni inte har denna funktion på ert ventilationssystem. Har ni inget mekaniskt ventilationssystem, behöver ni inledningsvis inte göra någonting. 
- Placera veden i eldstaden cirka 2-4st fullstora vedträn, samt 2 vedträn späntade i mindre stycken som tändved brukar vara en lagom mängd.
OBS:
Följ dock alltid anvisningar kring mängd ved från eldstadstillverkaren. Alla eldstäder har olika rekommendation på mängd ved.
- När ni staplat veden enl bild och i rätt mängd tänder ni med 1st tändkudde i toppen, och 1st i botten. Alternativt med rivet tidningspapper under samt över. Hellre för mycket än för lite i början, så får ni en enkelt uppstart. Ni kommer sen lära er lagom mängd för er kamin, och kan dra ner på användandet av tändkuddar / tidningspapper.
- De flesta moderna kaminer skall luckan vara stängd på direkt från uppstart. Upplever ni att elden blir svår att tända, låt då luckan stå på glänt, så det bildas ca 1-2cm glipa. Dvs inte helt stängt, så att brasan kan hämta lite ”tjuvluft” från rummet. Räcker det inte med att ha luckan på glänt, öppna ett fönster eller dörr i närheten av eldstaden de första 5-15min för att förse rummet med mer syre.
- När brasan brinner kraftigt, stänger ni luckan helt. Reglera tilluftspjället vid behov, för att få en välbalanserad brasa. 

 

Tänk på att de första brasorna kan lukta kraftigt. Det är därför bra att vädra i samband med att en ny eldstad eldas in. Lukten kan beskrivas som frän. Det är färger och slaggprodukter som ”bränns in” och lukten försvinner sen. 

Här hittar ni rengöringsprodukter, tändkuddar och annat som ger kärlek till er eldstad! 


Observera att ovan inlägg är en rekommendation, om ni upplever problematik med rökspridning trots att ni testat med ovan rekommenderar vi er att ta kontakt med er kamins leverantör, installatör och / eller sotare för vidare inspektion. 

Läs nästa

Aduro hybrid - Stovex

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.